Waar denkt u aan bij veilig werken? Is het enkel een goed slot op de toegangsdeur of de juiste beveiliging van uw werkruimte? Maar hebt u ook gedacht aan een betrouwbare thuiswerkverbinding, de aanschaf van een virusscanner, een regelmatige back-up of het werken in een professionele cloud? Oftewel, hoe kunt u veilig werken in een goed beveiligde (online) werkomgeving.
Cybercriminaliteit in opkomst
Cybercriminaliteit is inmiddels een goed georganiseerde internationale bedrijfstak. Er zijn circa 5000 verschillende soorten internetcriminaliteit, van klein tot groot, die een bedreiging kunnen vormen. Toch wordt deze tak van criminaliteit nog altijd onderschat. Vaak heeft u als ondernemer geen tijd om u er in te verdiepen. Heeft u geen personeel, geen ICT-afdeling of geen mankracht. Door een gebrek aan kennis en inzicht, sneuvelt het onderwerp al gauw op de agenda.
Stap 1 voor veilig werken: bewustwording
Ook met een beperkte aandacht voor ICT, met weinig middelen en met de juiste inzet van technologie, kunt u al snel veilig online werken! De eerste stap naar een veilige werkomgeving is bewustwording. Wees u bewust van de risico’s die het huidige digitale tijdperk met zich meebrengt en maak dit bespreekbaar in uw organisatie.
Stap 2 voor veilig werken: neem de juiste veiligheidsmaatregelen
Bedenk vervolgens wat voor maatregelen u heeft getroffen of gaat treffen als het gaat om de online beveiliging van uw bedrijfsgegevens.
Een goed voorbeeld is het gebruik van e-mail. E-mail is niet geschikt voor het delen van gevoelige informatie, omdat het een ‘open’ medium is. De mail is tijdens het verzenden hooguit het eerste deel versleuteld. Tijdens het verzenden, de transit, wordt het bericht tijdelijk op verschillende servers versleuteld opgeslagen. Cybercriminelen kunnen zo gemakkelijk gevoelige informatie onderscheppen.
Tip: zet uw wachtwoord en gebruikersnaam niet in één e-mail, maar in twee verschillende mailtjes.
Tip: wijzig uw wachtwoord regelmatig en gebruik verschillende wachtwoorden voor diverse systemen.
Veilig werken in de cloud
Wilt u documenten graag opslaan in de cloud? Besef dan dat gratis online cloud producten als Dropbox of Google Drive aantrekkelijk zijn voor cybercriminelen, omdat er zoveel gebruikers zijn en de beveiliging niet waterdicht is. Zo worden bestanden uit Dropbox bijvoorbeeld in het buitenland opgeslagen en er wordt geen encryptie (versleuteling) van bestanden gebruikt om informatie beveiligd naar de servers te sturen. Bovendien is in de voorwaarden van Dropbox ook te vinden dat de bestanden na het uploaden eigendom zijn van Dropbox. In theorie mag Dropbox uw bestanden dus voor andere doeleinden gebruiken.
Tip: maak gebruik van een goed beveiligde cloud die geschikt is voor een professionele werkomgeving.
Kortom, veilig werken in een online omgeving heeft constante aandacht nodig. Wij denken graag met u mee, zodat u ongestoord kunt blijven werken. Nu en in de toekomst. Meer weten of onze diensten? Neem dan contact met ons op.