Problemen bij internetknooppunt AMS-IX – storing nu voorbij

Internetknooppunt AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste ter wereld, kampte rond het middaguur met een storing die het internetverkeer. De storing is inmiddels voorbij.

Problemen bij internetknooppunt AMS-IX – storing nu voorbij

Internetknooppunt AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste ter wereld, kampte rond het middaguur met een storing die het internetverkeer in het hele land heeft getroffen. Veel sites zijn of waren moeilijk bereikbaar. De problemen, volgens een woordvoerder veroorzaakt door een menselijke fout, zijn inmiddels voorbij, maar het kan nog dat afzonderlijke netwerken zelf nog moeten herstarten om eventuele problemen op te lossen.

De problemen begonnen zo rond 12.00 uur, toen het internetverkeer even helemaal leek weg te vallen.

Volgens een woordvoerder van AMS-IX was niet al het verkeer op dat moment weg, het meetsysteem was slechts uitgevallen door de storing. Die werd veroorzaakt door een fout van een ‘installation engineer’ tijdens onderhoudswerkzaamheden. De woordvoerder noemt de storing “heel spijtig” en zegt dat er verder wordt onderzocht hoe zoiets in de toekomst niet meer kan voorkomen. Een storing als deze komt ook maar zelden voor. “In ieder geval is het nooit gebeurd in de drie jaar dat ik hier werk”.

Wat doet zo’n knooppunt

Een internetknooppunt als AMS-IX is de plek waar internetaanbieders hun netwerken aan elkaar koppelen, schrijft persbureau ANP. Wie online informatie zoekt, komt via een dergelijk knooppunt bij de juiste site terecht. Ook e-mails komen zo op de goede plek. AMS-IX verwerkte vorig jaar ruim zeven miljoen terabyte verkeer.

Bron: nrc.nl

Comments are closed.