Maak van uzelf geen cybercrimedoelwit

Met de volgende tips minimaliseert u de kans op cybercrime en maakt u van uzelf een onaantrekkelijk cyberdoelwit.

Maak van uzelf geen cybercrimedoelwit

Hacking, phishing, ransomware, cryptoware, dagelijks houden cybercriminelen zich bezig met het saboteren van onze systemen. Onze programma’s worden daardoor steeds slimmer, maar cybercriminelen ook. Het is een constante krachtmeting en beveiligde netwerken geven helaas geen 100% veiligheidsgarantie, maar met de volgende tips verkleint u de kans op cybercrime.

Veel klanten van Olyses werken met privacygevoelige informatie. Ondanks dat de eerstelijns zorg werkt binnen een beveiligd netwerk, loopt u het risico om slachtoffer te worden van cybercrime. Hoe kunt u deze kans verkleinen? Wij werkten 4 tips voor u uit, die van u een zo min mogelijk aantrekkelijk cyberdoelwit maken.

Tip 1: Bewust installeren

Wanneer u een programma downloadt, Adobe of CCleaner bijvoorbeeld, wees er dan zeker van dat u geen andere kwaadaardige programma’s of toolbars installeert. Check de site waar u de download vandaan haalt en bij twijfel: niet doen. Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met de servicedesk medewerkers van Olyses om uw stappen te bespreken.

Tip 2: Lokaal opslaan

Uw gegevens intern en lokaal opslaan heeft de voorkeur boven gratis externe opslaglocaties, zoals: Dropbox of OneDrive van Microsoft. Deze gratis diensten sturen privacy gevoelige gegevens over het internet naar een opslaglocatie onder controle van een derde partij waar u geen invloed op heeft. Daarnaast hanteren zij ook voorwaarden die stellen dat alles wat bij hen wordt opgeslagen, ook automatisch hun eigendom wordt! Google is daar een voorbeeld van.
Het installeren van een NAS, een opslagmedium dat gekoppeld is aan uw netwerk, of professionele Cloudopslag biedt gelukkig uitkomst. Uw data gaan niet het internet over, maar worden intern en veiliger opgeslagen. Daarbij blijft u ook eigenaar van de bestanden.

Tip 3: Hoe een Phisher u niet aan de haak slaat

Bij Phishing doet de fraudeur zich voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank. De meeste vormen van Phishing gebeuren via e-mail. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om bijvoorbeeld zogenaamd ‘de inloggegevens te controleren’.
Bij deze vorm van cybercrime speelt bewustzijn een grote rol. Klik nooit op berichten of links die u niet vertrouwt of verwacht. Vooral banken of andere financiële instanties zullen nooit om uw gegevens vragen per mail.

Tip 4: Investeer in een goede virusscanner

U bent waarschijnlijk geen computerexpert, u wilt gewoon uw werk doen. Als u de vorige 3 tips in gedachten houdt en er daarnaast voor zorgt dat een goede virusscanner uw computer bewaakt, dan bent u een heel eind op weg om een minder aantrekkelijk cyberdoelwit te zijn. En dan bedoelen we niet een gratis virusscanner, want deze scant niet profactief. Een gratis variant detecteert virussen/malware wanneer het al te laat is en niet voordat het op de pc wordt gedownload of geopend. ‘Freeware versions’ constateren dat u een virus heeft. Gratis betekent in dit geval nutteloos. Investeer in een goede virusscanner, zoals Trend Micro of onze Managed antivirus software. Dit zijn betaalde real-time scanners die live het verkeer bewaken dat de computer binnen wil komen. Dan kunt u gewoon uw werk doen.

Comments are closed.